dimarts, 19 de maig del 2015

Embut alimentari (primera part)



La nostra dieta és restrictiva. No només els nostres hàbits alimentaris ens mantenen lligats a consumir uns determinats aliments, o productes alimentaris, limitant la inclusió de nous aliments, sinó que la nostra dieta es veu també afectada pel fet que la diversitat d’aliments disponibles està disminuint. I és que en els últims 50 anys la varietat d’espècies cultivades en el món ha minvat.

L’extensió de cultius d’unes poques espècies en el món i la homogeneïtzació de les varietats a aquelles més productives ha fet que depenguem d’una pobra oferta d’aliments. La nostra font d’energia vegetal ve donada per unes poques espècies: blat, arròs, blat de moro, patata i sucre, els quals amb algunes verdures i hortalisses formen el 90 % del vegetals consumits. De fet, el blat és fonamental en un 97% de països llistats per Nacions Unides. 

El domini d’aquests tradicionals cultius a escala global s’acompanya de la irrupció recent d’una altra planta que ha anat adquirint molta importància econòmica: la soja. Si bé la soja representa el cultiu de lleguminosa més estès en el món, principalment es destina a l’alimentació animal en forma de pinso.

Aquest fenomen de destinar terreny, recursos (aigua i energia) i pràctiques poc sostenibles amb el medi ambient  per cultivar un vegetal que no anirà destinat a alimentació humana s’ha incrementat molt últimament. Altres exemples el trobem amb el gira-sol i la colza, que s’utilitzen per a la producció d’agrocombustibles (biodièsel)

És significatiu destacar que aquest predomini de nous cultius que no havien estat importants en el passat ha coincidit amb l’aparició d’organismes modificats genèticament . Perquè els principals transgènics vegetals que es cultiven en el món són: el cotó (destinat  a la producció tèxtil), la soja (destinada a pinso animal), el blat de moro (majoritàriament com a pinso animal, i també a l’obtenció de bioetanol ), i la colza ( per fer agrocombustible principalment) Tenim, doncs, que el predomini d’aquestes espècies vegetals es mou més per interessos econòmics que no pas alimentaris.

Aquesta política d’ocupació de terres per cultius no destinats a l’alimentació humana, juntament amb la degradació de cada cop més masses de terra i la pressió demogràfica humana, està posant en  perill la seguretat alimentària.  I també la preservació d’ecosistemes naturals. Més demanda d’aliments i menys terreny comporta la desforestació de noves àrees per obrir terres de cultiu, i això està passant a l’Amazones.

L’extensió d’aquests cultius  amb l’ocupació de més  terres està fent desaparèixer cultius tradicionals en algunes zones del món. Així en regions d’Àfrica i Àsia aquests nous cultius estan desplaçant als cultius d’aliments com el nyam, la iuca o mandioca,  la melca, o la batata, cultius tradicionalment de subsistència pels seus habitants.

La propagació d’aquests nous cultius porta unides unes pràctiques agràries industrials basades en l’ús de grans superfícies de terreny destinades un únic tipus de cultiu, el que es coneix com a monocultiu. En els quals es sembren unes poques varietats que presenten unes característiques seleccionades per ser més atractives comercialment (major rendiment, millor aspecte, més conservació) però que són més vulnerables a factors físics, com estrés hídric i  temperatura;  i biològics, sobretot a patògens, cosa que comporta una aportació continua d’aigua, fertilitzants, herbicides, plaguicides i una atenció constant.

Aquesta política agrícola té conseqüències negatives per a la diversitat genètica, el medi ambient i les poblacions humanes del voltant. Perquè predominen poques varietats de cultius, tan sols les de més interès comercial  per  les grans empreses agroalimentàries, que busquen lucrar-se amb elles. Sobre els ecosistemes hi ha una gran pressió amb desforestació, contaminació, erosió i  pèrdua d’hàbits. I finalment les poblacions locals on s’implanten els monocultius sofreixen abusos laborals, així com problemes de salut a causa dels productes químics empleats, a més de veure com es transforma la seva forma tradicional de vida basada en una agricultura de subsistència i d’intercanvi  a  una agricultura industrial i de béns de consum. 

BIBLIOGRAFIA

Duch, Gustavo. Lo que hay que tragar. Los Libros del Lince, 2010. Es pot veure el bloc de l'autor aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada